Търсене в този блог

сряда, 20 юли 2011 г.

Риба с лайм и лимони

При температура от почти 40 градуса навън да се въртиш часове край фурна, загрята на 200 градуса, не е от най-привлекателните занимания. Да не говорим какво желание за ядене имаме през летните жеги. Така че ето една рецепта, която отнема не повече от час, лесна е и със сигурност няма да ви стане тежко от преяждане - изпитано от личен опит :)



За всяка порция - по едно филе от тилапия или друга риба
със светло месо, подходяща за готвене на пара;
по 1 лайм и 1 лимон;
морска сол
зехтин
розмарин
1-2 стръка прясна мента
листа девесил
малко индийско орехче

Рибата се поръсва със смляната морска сол, девисил, нарязан на ситно, сушената мента, малко настъргана кора от лайма и от лимона - приблизително по една щипка на всяко филе, добавя се и съвсем малко индийско орехче. Ама наистина малко, защото има по-пикантен вкус, който лесно може да отнеме свежия аромат на рибата.
Оставя се да престои около половин час.
В съд за варене на пара или в тенджера се сипва вода - за четири порции са нужни около 1.5-2 л, вътре се слагат розмарина, стръковете мента и парченца кора от лайма и лимона. Когато водата заври над нея се слагат рибните филета - ако нямате уред за готвене на пара, метална кошничка върши същата работа. Оставят се около 10 мин. от всяка страна.
След като се извадят рибите се слагат в тавичка, леко намазана със зехтин, филетата се поръсват със зехтин и върху тях се подреждат тънко нарязани лайм и лимон. Накрая лайма и лимона също се намазват със зехтин. Пекат се около 15 мин. на 180 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар