Търсене в този блог

петък, 22 юли 2011 г.

Морковени суфле-тортички


Продукти за шест малки тортички:

1 тиквичка
2-3 моркова
1 яйце
2 супени лъжици натурална сметана без захар
2-3 лъжици натрошено сирене
20-30 г кашкавал
Зехтин, копър, сол

Тиквичката се обелва и нарязва на дълги тънки резени, които се поръсват със сол, намазват се от двете страни със зехтин и се пекат около 15 мин. На 180 градуса.

Морковите се настъргват на ситно, изпържват се леко в загрято слънчогледово олио или рафиниран зехтин, посоляват се и се похлупват с капак. Бъркат се от време на време и се задушават около 20 мин, като им се добавя и копърът.

Формички за суфле или за мъфини се намазват с мазнина и в тях се подреждат по 3-4 резена тиквички така, че да се покрие дъното и част от стените.

Белтъкът се разбиват на пяна с щипка сол. Жълтъкът също се разбиват добре със сметаната и към тях се добавя сиренето. Накрая внимателно в тях се добавят белтъците и 1 лъжица от морковите.
Към останалите моркови се настъргва кашкавал и по лъжица от тях се слага върху тиквичките. Отгоре се разпределя яйчената смес. Пече се на 200 градуса докато тортичките станат златисти отгоре.

Теория и практика на едно суфле
"Торта" от тиквички и моркови

Няма коментари:

Публикуване на коментар