Търсене в този блог

събота, 16 юли 2011 г.

Зелени крокети в доматен сос

Продукти:

Около 200 г спанак, киселец или коприва
100 г извара
50 г бяло сирене
2-3 с.л. сирене маскарпоне или заквасена сметана
Стрък мента
Сол на вкус

За доматения сос:
2 големи домата
Връзка магданоз
1 малка глава лук или връзка пресен
1-2 скилидки чесън

Спанакът се попарва в леко подсолена вода, нарязва се и се оставя да се изцеди. Смесва се със сиренето, изварата, нарязаната мента и сол на вкус. Ако е замразен, се оставя леко да се размрази и да се изцеди водата му и направо се нарязва.

За соса доматите се обелват – ако трябва може да се натопят за секунди в гореща вода, след това се обливат със студена. Нарязват се на дребни кубчета, слага се малко сол. В 3-4 с.л. олио се изпържват леко лука, чесъна, прибавя се нарязаният магданоз и доматите. Оставя се да ври 20 минути на средно силен котлон.

Готовият сос се сипва в тавичка и в него се нареждат крокетите, оформени от спаначената смес с помощта на две лъжици – трябва да се получат леко овални кюфтенца. Поръсва се с настърган кашкавал и се пекат на 200 градуса докато кашкавалът леко се запече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар