Търсене в този блог

петък, 22 юли 2011 г.

Теория и практика на едно суфле

Звучи толкова нежно, като стъпка към висша кулинария, която от време на време може да слезе и в обикновената кухня. Souffle. Вариантите му не могат да се изброят и опитат за един живот, а първият път, когато се приготвя, винаги се върти около страха, че няма да се получи, защото е сложно.

Е, да си кажем честно – не е. Общото между всички суфлета са яйцата, с отделно разбити жълтъци и пухкави до сняг белтъци. Към жълтъците обикновено се прибавят останалите продукти и преди да се сложи да се пече, към тях се разбъркват внимателно белтъците. Бъркат се в една посока и много леко, за да не спаднат.

Ако не пише друго в рецептата, печенето на суфле става на 180-200 градуса, за кратко време. За твърдо суфле се увеличава с няколко минути, но ако се извади преди да се е стегнало напълно, то ще бъде по-леко и въздушно. Понякога се пече на водна баня – формата със суфлето се слага в съд, пълен с вода.

Съдовете за суфле са горе-долу толкова модела, колкото са и видовете от ястието. Най-удобният вариант са единичните формички. Те могат да се заменят с термоустойчиви чаши, а ако искате да бъде в един по-голям съд, освен специалните форми същата работа ще свърши такъв от огнеупорно стъкло или в краен случай дълбока тава.

Когато се пече суфлето силно бухва. Нормално е след това леко да спадне, но ако се върне на нивото, на което е било сурово, значи не се е получило.

Рецепта за морковени суфле-тортички

Суфле със сирене

Шоколадово суфле

Няма коментари:

Публикуване на коментар