Търсене в този блог
събота, 23 юли 2011 г.
Шоколадово суфле
Рецептата е по сп. „Меню”
Продукти:
150 грама тъмен шоколад
150 грама краве масло
3 супени лъжици захар
3 яйца
Малко мазнина за намазване на формата
Жълтъците на яйцата се разбиват докато побелеят със захарта. Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол.
Шоколадът се начупва, маслото се нарязва на парченца и се разтопяват – или на водна баня на котлона, или в микровълновата печка. Ако се разтопяват в микровълновата, необходимото време е максимум 1 минута при силна мощност.
Разтопеният шоколад се смесва с рабитите жълтъци – не трябва да е много горещ. Прибавя се лъжица от белтъците и се смесва внимателно, след което се добавят останалите белтъци. Смесват се с лъжица, като се бърка леко и в една посока.
Сместа се изсипва в намазани с мазнина формички за суфле или в една голяма форма. Ако е в малки формички и се слагат в загрята фурна, се пекат 20 мин на 180 градуса. Ако формите са керамични или стъклени и се слагат в студена фурма, времето се удължава с 10 минути. Още толкова са нужни при печене в една голяма форма.
Изпеченото суфле се изважда внимателно, не се разтърсва и в никакъв случай формата не се удря, защото ще спадне. Поднася се в съда, в който е печено.
Още подобни:
Теория и практика на едно суфле
Суфле със сирене
Шоколадови мъфини (мини-кексчета)
Кейк с мляко
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар