Търсене в този блог

понеделник, 25 юли 2011 г.

Мързелив хляб с мляко

Ако нямате много опит с месенето на хляб и не искате да губите много време, ето една рецепта с резултат, който със сигурност няма да можете да купите в никоя пекарна - в най-добрия смисъл. Домашният хляб често не е нещо, което се получава лесно от първия път, но пък след 2-3 опита резултатите определено си заслужават. И не, хлябът от домашната машина не е същият като правеният на ръка, колкото и добра да е машината.

Това скромно кулинарно произведение обаче има един сериозен недостатък - свършва бързо и изобщо не се усещаш как си изял няколко ухаещи и топли филии.

Продукти:
1 яйце
мая колкото половин кибритена кутия
1 чаена чаша мляко
1/2 чаена чаша вода
1 равна супена лъжица мед
1 равна лъжица сол
1/2 чаена чаша слънчогледово олио
около 500 грама бяло брашно
1 супена лъжица овесени трици

Маята се размива във водата, с разтворени 1-2 лъжици брашно. Оставя се около 10 минути. Останалите продукти се смесват, брашното се добавя постепенно към тях и с миксера се замесва рядко тесто. Забележка - използвайте перките на миксера, които са специално за тесто - приличат на спирали. Прибавя се маята, още малко брашно и се размесва докато стане гладко тесто, което леко започва да се отделя от стените на съда. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Готово е, когато увеличи двойно обема си.

След това му се прибавя още малко брашно и когато стане достатъчно твърдо, за да не се разлива, се изсипва върху плота, обилно поръсен с брашно. Върху него се сипва още брашно и се меси няколко минути - трябва да остане лепкаво и меко. Месенето става с вътрешната страна на дланите, като тестото леко се притиска в плота и в същото време се изтегля напред, като се обръща постепенно от всички страни.

Слага се в правоъгълна форма, намазана с мазнина, ако не е с незалепващо покритие, горната кора се намазва с олио и се покрива отново с кърпа. Втасва докато бухне двойно. Слага се в студена фурна, включва се на 220 градуса и се пече докато хубаво се зачерви. Още докато е топло горната му кора може да се намаже с краве масло, за да остане мека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар