Търсене в този блог

понеделник, 18 юли 2011 г.

Ягодово тирамису

Продукти:

Около 1 кг ягоди
1 опаковка (500 г) сирене маскарпоне
1/2 ч. чаша пудра захар
1/2 ч. чаша захар на кристали
2 големи яйца
Около 20-30 бишкоти
горчиво какао
1 ч. л. желатин
1 ч.ч. силно кафе без захар

Около половината от по-зрелите и меки ягоди се отделят и се сваряват в 1 л вода с 1/2 чаша кристална захар - трябва да се получи не много гъст сироп. Оставя се да изстине, прецежда се и се отделя 1 ч. чаша от него. Белтъците се разбиват с щипка сол и половината от пудрата захар. С останалата половина се разбиват жълтъците докато побелеят, прибавя се сиренето, след това внимателно се добавят белтъците.
На дъното на дълбок стъклен съд с диаметър около 25 см се нарежда ред от бишкотите, потопени леко в кафето, след това се слага пласт от крема. Поръсва се леко с какао. Следващия ред е бишкоти, напоени с ягодовия сироп - ако не попиват добре, той се разрежда с малко вода. Разпределя се останалата част от крема.

За украсата ягодите се нарязват на две половинки. В в 1-2 с. л. студена вода се разтваря желатина, оставя се няколко минути и добавя към отделения ягодов сироп, затоплен почти до завиране. Бърка се докато се разтвори и се оставя да изстине. Когато започне леко да се стяга, всяка половинка от ягодите се натопява в него и се нарежда върху сладкиша. Накрая в желатина се натопяват листенца мента, които се подреждат между ягодите. Трябва да престои поне 1 нощ в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар