Търсене в този блог

събота, 4 февруари 2012 г.

Пъстърва със сметана и броколи

Най-лошото нещо на днешната българска кухня, която е на повече от няколко километра от морето, е оскъдната поява на рибата. Годините, когато за нечие благосъстояние се е съдело по количеството месо и белия пшеничен хляб, изяждан в дома му, са се превърнали във вкоренена традиция хората да се хранят възможно най-често точно с такива храни. Мога да преброя на пръстите на ръката си семействата, за които знам, че се яде риба по-често от два пъти месечно. Дори, ако се замисля, в повечето дори веднъж в месеца е много. 


А публикациите за тилапия, отглеждана в блата, и риба тон, пълна с живак, никак не помагат. Без да искам да ги опровергавам, предлагам да сложим на кантар опасността да поемаш нещо вредно с рибата, и тази да погълнеш антибиотици и ГМО с пилешкото и свинското. Предлагам един много вкусен компромис - уловена в България риба. Преди няколко месеца Василена Доткова проучи коя риба е екологично да ядеш за Никулден - за успокоение, тази от български развъдник, каквато е и масово продаваната. 
Снимка: Весела Николаева

Продукти:
За всяка средно голяма пъстърва -
Около 150 мл. животинска незаквасена сметана;
Една малка глава от около 200 г броколи
2-3 супени лъжици едро смлени орехи
1/2 чаша бяло вино (използвайте за мярка чаша за вино, не за вода)
1 супена лъжица краве масло
1-2 лъжици зехтин
малко олио за пържене на рибата
царевичен грис за овалване
сол
По желание: малко стрит сушен девесил или ситно нарязан пресен

Пъстървата се измива и се почиства. Кожата й е хлъзгава и покрита със слуз, по което можете да разберете, че е прясна. Люспите се почистват като рибата се слага върху дъска и по нея се прокарва обратната страна на ножа без да се натиска, в посока от опашката към главата. Измива се и се осолява. Може да я нарежете на парчета, за да е по-лесно пърженето.

Броколите се накъсват на розички, които се измиват със студена вода и ако някои са по-едри - се нарязват допълително на филийки. В по-дълбок съд се загряват зехтина с маслото на умерен огън и броколите се слагат да се задушат леко, като се посоляват. След 2-3 мин към тях се добавя бялото вино, оставя се за минута да се изпари алкохолът и се захлупва за 3-4 минути, като от време на време се разклаща. След това се добавя 100 мл. от сметаната, разбърква се и се похлупва отново. През цялото време се готви на умерен огън докато броколите станат готови. Не трябва да се разваряват! Малко преди да са готови се свалят от огъня и се оставят похлупени настрани.

Рибата се овалва в царевичния грис, смесен с девесила, и се изпържва в силно загрятото олио от едната страна. Обръща се от другата и малко преди да стане готова, се залива с останалата сметана, поръсва се с орехите, течността се разбърква и се оставя още 2-3 минути докато рибата се изпържи напълно. Сервира се с броколите.

Още рецепти с риба:
Шаран с ориз и стафиди
Риба с лайм и лимон

Няма коментари:

Публикуване на коментар