Търсене в този блог

неделя, 4 септември 2011 г.

Торта в края на лятото

Исках да не бъде носталгична, а да събере няколко от най-прекрасните неща, които носи замисленият край на лятото и които една блестяща като младост пролет не би могла да донесе. Смокини, разбира се, боровинки, вкус на масло и мляко - за да се подготвим за вкуса на есенния хлад, но без да е толкова силно, че да предизвиква носталгия по заминаващите си летни усещания.

Продукти
за блатовете:
3 белтъка
1/2 чаена чаша прясно мляко
160 грама захар
60 грама студено масло
1 равна чаена лъжица бакпулвер
150 грама брашно
ванилия

за крема:
400 мл прясно мляко
3 супени лъжици брашно
ванилия
около 1/2 кафеена чаша захар (опитайте на вкус, може да ви хареса с повече или с по-малко)
3 супени лъжици масло
3 жълтъка, разбити с 2 с.л. захар

за сладкото:
100 грама черни боровинки
100 мл вода
50 грама захар

за сиропа:
1 праскова
200 мл вода
1 супена лъжица захар

за украса:
около 300 грама пресни смокини

Брашното за блатовете се пресява с бакпулвера и се прибавя към маслото и захарта. Стрива се на трохи с ръце. Белтъците се разбиват с млякото на пяна и се прибавят постепенно към маслената смес. Всичко се обърква добре с мискер първо на ниска скорост, а след това - на средна за около 2-3 минути. Разделя се на две равни части и всяка се пече в тава с диаметър 20 см на 190 градуса, при предварително загрята фурна. Готово е, когато краищата леко се зачервят, а забодена в средата клечка излиза суха. Блатовете се оставят да изстинат.

За сладкото плодовете се заливат с водата и захарта и се сваряват на гъст конфитюр - капка от сиропа трябва да се задържа върху ръба на порцеланова чиния. Оставя се да изстине.

За крема брашното се размива с малко вода на рядка каша. Млякото се оставя да заври, сваля се от котлона, при непрекъснато бъркане с тел за яйца се прибавя брашнената каша и се връща да се свари, като през цялото време се бърка. Докато е на котлона се добавя маслото. Готово е когато пяната по повърхността изчезне, а при вдигане на телта капки от крема остават по нея без да падат. Свалят се от котлона и се добавят жълтъците, леко разбити със захарта - няма нужда да се използва миксер, достатъчно е да се разбият с вилица докато по повърхността се образува лека пяна. След това се слагат останалата захар и ванилията и се оставя да изстине. От време на време се бърка, за да не образува коричка.

За сиропа нарязаната праскова се залива с водата и захарта и се вари докато четвърт от течността се изпари. Оставя се леко да се охлади.

Единият блат се напоява с част от сиропа, оставя се да попие и се намазва с половината от млечния крем. Отгоре се нареждат нарязани смокини и се слага вторият блат. Той също се полива със сиропа - възможно е част от течността да остане, защото блатовете не трябва да бъдат прекалено напоени. След като попие, отгоре се намазва с останата част от млечния крем, а отстрани - със сладкото от боровинки. Лъжица от него се оставя за украса в средата на тортата. Около островчето от сладко се нарежда нарязани на четвъртинки смокини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар