Търсене в този блог

сряда, 12 октомври 2011 г.

Кейк с мляко

Продукти:
5 яйца
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши (с връх) брашно
1 чаена чаша прясно мляко
1 непълна чаена чаша краве масло
2 супени лъжици кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1-2 ванилии
1 чаша нарязани ядки

Белтъците и половината захар се разбиват на сняг, жълтъците се разбиват с останалата докато станат бледожълти и се удвоят. Брашното се стрива с маслото на трохи и се сипва при разбитите жълтъци. Добавя се прясното мляко и се разбива докато стане напълно гладка и еднородна смес. Добавя се ванилията. Бакпулверът се смесва с киселото мляко и след 2-3 минути се изсипва към сместа. Постепенно към нея се разбъркват и белтъците - бърка се с лъжица, като сместа не се върти и не се тръска, а се повдига отдолу нагоре и белтъците се слагат лъжица по лъжица. Когато стане еднородна се добавят ядките. Пече се в намазана с масло форма докато се зачерви добре.

За да не бъде обикновен кейк, можете да му направите глазура от 1 шоколад (90-100 г), 1-2 супени лъжици масло и 1-2 лъжици какао, ако не използвате шоколад с много високо какаово съдържание. Всичко това се разтапя на водна баня (в съд, който е потопен в друг пълен с вода съд) и се залива. Глазурата трябва да е гореща, а кейкът - изстинал. Оставя се да стегне.

Още подобни рецепти:
Шоколадово суфле
Тиквени кексчета
Шоколадови мъфини (мини-кексчета)
Бишкоти с кокос
Сладкиш със смокини и кокос

Няма коментари:

Публикуване на коментар