Кулинарно погледнато, краят на лятото е прекрасен сезон, с изобилие от пресни плодове и зеленчуци. На мен лично ми е любим по една сладка причина - смокините. И понеже обичам и кокос, няма как да не измисля съчетаването им. Ето го:
Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
3 непълни чаени чаши брашно, пресято с 1 чаена лъжица бакпулвер
Млякото на 1 кокосов орех +непълна чаша тоник или газирана вода
настърган кокос
1 1/2 чаена чаша нарязани смокини
В кокосовия орех се пробиват две дупчици и млякото се сипва в чаена чаша. Пробиването става с остър нож в единия край на ореха, през една от трите вдлъбнатини, които леко потъват при натиск. След това орехът се увива с кърпа и се чупи - може да използвате по-стабилен чук за пържоли. Аз лично успях да го счупя с една тежка декоративна поставка за бутилки :)
С помощта на нож малко от бялата част се отделя от кората и се настъргва - трябва да се получи приблизително 1/2 чаша стърготини. Останалият кокос можете да приберете в затворена кутия в хладилника, или да си го изядете суров.
Яйцата и захарта се разбиват с вилица докато се образува лека пяна. Прибавя се малко от брашното, после олиото, после пак брашно, като се бърка с лъжица. Чашата с кокосовото мляко се долива с тоника и се сипва в сместа, след което се слага и останалото брашно. Всичко се обърква много добре, добавят се кокосовите стърготини, смокините и всичко се сипва във форма, покрита с хартия за печене. Можете да използвате и силиконова форма. С обикновена форма, която само е намазана с мазнина, има голяма вероятност да залепне заради смокините.
Пече се на 190 градуса докато се зачерви хубаво. Изважда се след като е изстинал.
Още подобни рецепти:
Кейк с мляко
Бишкоти с кокос
Няма коментари:
Публикуване на коментар