Продукти: (за 4 порции, време за приготвяне - 30 мин.)
200 грама коприва
150 грама пресни гъби
около 100 грама сирене
50-100 грама кашкавал
2 яйца
1 чаена чаша орехи
сол на вкус
1-2 лъжици краве масло
2-3 лъжици олио или зехтин
пресен лук и чесън по желание
Копривата се измива и се залива с вряща вода - само да се попари, без да се вари. После се облива със студена, отцежда се и се нарязва. Гъбите се измиват - най-лесно е да се залеят със студена вода, отцеждат се и се поръват с брашно, след което се разбъркват няколко пъти и се изплакват. Нарязват се, двата вида масло се загряват и гъбите се изпържват в тях, като им се добавя щипка сол. Трябва само да се свият леко и да пуснат водата си. По желание може да им добавите пресен лук и чесън. Добавя се копривата, разбърква се около минута и се сваля от огъня. Когато изстине достатъчно, за да не пари, излишната течност се отцежда, сместа се разбърква с яйцата и натрошеното сирене, ако е нужно се добавя още сол на вкус и се изсипва в намаслена тавичка на по-тънък слой. Отгоре се поръсва настърания кашкавал и се пече на вдигната решетка на фурната докато кашкавалът леко се зачерви.
Поднася се с кисело мляко, което може да се направи като сос - разбъркано със зелени подправки и малко зехтин.
Още подобни рецепти:
Супа от коприва
Броколи със сирена
Кюфтенца от спанак
Спагети със спанак
Няма коментари:
Публикуване на коментар