Търсене в този блог

вторник, 16 август 2011 г.

Кино за личен избор

Истината за храната може да е много далеч от масовите представи, но няма как дълго време да бъде скрита. Веригата за производство на храна не е просто пътят на връзка спанак или парче пилешко от производителя до масата ви, а може да има много по-голямо влияние върху живота около вас, отколкото си представяте. Накратко - това е основната идея на документалния филм "Храна" ООД (Food Inc.), който ще бъде показан на 18 септември в кино "Одеон" в София по време на "Горичка филм фест".

Ако още не сте го гледали - идете, заслужава си. Макар да е за американската система за масово производство на храна, много от нещата в него могат да бъдат пренесени и за България. Например използването на антибиотици и изкуствени храни за животните - тук е може би дори още по-безконтролно, отколкото в САЩ. Голяма част от пилетата, продавани в магазините у нас, са стигнали до рафта за около два месеца след излюпването си. Ако бъде оставено в нормални условия, едно пиле идва на бял свят през пролетта и расте до размер, в който може да се появи в чинията ви докъм края на лятото-есента.

"Храна" ООД е поглед над манията за печалба и изкривена пазарна икономика, масовото налагане на еднакъв вкус; ограниченият избор на по-бедните да бъдат гладни или да боледуват от храната си; разказ за епруветки с химически съединения, които дават какъвто аромат и вкус поиска производителят; кино за размисъл какво може да промени един малък личен избор и кино за страха как една система може да работи с лобизъм и закони, в които съчетанието "обществен интерес" звучи като цинизъм.

Фестивалът на "Горичка" ще покаже още три филма, свързани с храната: PlanetEat (18 септември) за връзката между храната, болестите и унищожаването на околната среда, The End of the Line (17 септември) - какво би представлявал светът ни без риба през 2048 г., и The Cove (16 септември) - за лова на делфини по японското крайбрежие. На подобна тема е и Vanishing of the Bees (19 септември) - защо пчелите масово изчезват и какво ще се случи с екологичната система на Земята, ако броят им не се увелича.

Трейлър на филма "Храна" ООД

Няма коментари:

Публикуване на коментар