Търсене в този блог

сряда, 31 август 2011 г.

Бухти от тиквички

Домашните ни старания да опитомим тиквичките в кашкавалени крокети или постни кюфтенца засега са давали резултат с констатацията "Хубаво, но няма да го повторя". Лошото на тиквичките е прекалено нежно-водната сърцевина, която лесно прегаря до кафяво и горчиво, докато зеленчукът отвътре остава просто затоплено-суров. Понеже не обичам да се отказвам от някакви си пет-шест опита, продължих с рецептата за бухтички, намерена в една вегетарианска готварска книга. И този път се получи. Нали знаете - упорството се отплаща, най-вече това в кухнята.

Продукти за около 20 броя:
2 по-малки тиквички - не трябва да имат семки
1/2 чаена чаша пълнозърнесто брашно
1/2 чаена чаша галета
1 чаена чаша натрошено сирене
2 яйца
2-3 стръка ситно нарязан копър
2-3 стръка ситно нарязана прясна мента
щипка черен пипер
щипка сол
щипка бакпулвер
олио за пържене

Тиквичките се настъргват на ситно, посоляват се леко и се оставят около 5 минути. След това се сипват в по-тънка кърпа, увиват се в нея и се изстискват от водата им. Омесват се добре с останалите продукти. С две лъжици се оформят топчета - количеството смес трябва да е колкото 1 равна супена лъжица, и се пържат в горещото олио. Веднага щом се пуснат в тигана се притискат леко отгоре, за да станат по-плоски. Пържат се от двете страни до златисто.

За добавка:
Сос от сметана и кисело мляко - 1 част сметана се обърква с 1 част мляко, посолява се леко, поръсва се с няколко капки зехтин и му се добавят копър и мента. Оставя се около 10 минути, за да поеме млякото аромата на подправките.

Още рецепти с тиквички:
Пълнени тиквички
Крем супа от тиквички
"Торта" от тиквички и моркови
Спирали от тиквички
Морковени суфле-тортички
Тиквички в главната роля

Няма коментари:

Публикуване на коментар