Търсене в този блог

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Шоколадови мъфини (мини-кексчета)

Преди да се науча да готвя ми даваха да правя възможно най-лесните неща и на настояването ми да забъркам нещо по-сложно (като мусака, добре съм я запомнила) набързо ми се казваше "Ама не сега". Още смятам подобно отношение за крайно погрешно и си обещавам ако се сблъскам с подобни искания, да помогна на желаещия да се справи. И най-добрите готвачи продължават да се учат, а какво да кажем за любители като мен? Ето, снощи се научих да правя шоколадови мъфини по измислена от мен рецепта. Леките критики на дегустаторите бяха, че цяла орехова ядка вътре и шоколадова глазура ще ги направят още по-хубави. Приемам и предлагам основната рецепта с подобренията под черта. 



Продукти за 6 кексчета (общо време на приготвяне около 45 минути):
2 яйца
100 грама заквасена сметана (половин малка кофичка)
1/2 чаена чаша кристална захар (в зависимост от сладостта на шоколада може да добавите или намалите)
50 грама краве масло
1+1/2 чаена чаша брашно
2 равни чаени лъжици бакпулвер
1 ванилия
1 равна супена лъжица какао
50 грама шоколад, начупен на дребни парченца или настърган на едро
По желание - орехови ядки, нарязани или цели пуснати във формичките със сместа - малко смес, малко ядки, после пак смес.

За глазура:
1 шоколад (90-100 грама)
2-3 супени лъжици млечна сметана (незаквасена), може да я замените с 2 лъжици прясно мляко и още 1 краве масло.

Маслото се оставя леко да се отпусне - не трябва да става много меко, и към него се добавя половината захар. Разбива се 2 минути на ниска степен на миксера, докато стане на трохи. Добавят се двете яйца и се разбива отново на ниска степен за около 2 минути, докато стане еднородно. Малки парченца от маслото ще останат неразтворени, това не пречи. Бакпулверът се смесва с пресятото брашно и се сипва към сместа. Добавят се ванилията и какаото. Бърка се лъжица само до поемането на брашното. Накрая се добавя шоколадът и сместа се изсипва в намаслени формички за кексчета. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато дървена клечка, забодена в средата, излиза суха. Оставят се да изстинат и се изваждат.

За глазурата - шоколадът, без 3-4 блокчета от него се разтопява на водна баня (в съд, натопен в друг съд с вода). Водата не трябва да завира и никаква част от нея не трябва да попада в шоколада! Добавят се сметаната или млякото с масло, като се бърка да стане еднородно. След като се разтопи напълно, се сваля от огъня, все още в съда с вода, и в него се пускат останалите блокчета. Бърка се, за да се разтворят добре. Така шоколадът ще се темперира и ще остане лъскав и гладък. Кексчетата се заливат с него и се оставят на хладно (не в хладилник) докато глазурата се стегне.

Още подобни рецепти:
Шоколадово суфле
Тиквени кексчета
Кейк с мляко
Бишкоти с кокос

1 коментар:

  1. Рецептата е тотално объркана, опитах се да ги приготвя, но в обясненията липсва сметаната, половината захар, а и количествата са объркани.

    ОтговорИзтриване