Търсене в този блог

вторник, 15 ноември 2011 г.

Земеделец №1 Мирослав Найденов скоро може да се окаже бивш министър

Министър Мирослав Найденов по време на откриването на изложението за храни в "Интер Експо Център" в София | снимка: МЗХ

Министърът на земеделието Мирослав Найденов скоро може да бъде освободен, съобщава dnevnik.bg. Причината е скандалът с липсващите в отчета на земеделското министерство язовири и други активи на бившата държавна агенция "Хидромелиорации", което стана причина Сметната палата да откаже заверяването му. Изданието цитира депутати от ГЕРБ, според които след този скандал вече няма начин премиерът Бойко Борисов да не поиска оставката на Найденов.

В земеделския и хранителния бранш министърът отдавна не е особено обичан, но неофициалните коментари са, че въпреки негативния си имидж той остава на поста си заради партийни заслуги към ГЕРБ.

По повод липсващите язовири и съоръжения Найденов е съобщил в понеделник, че ще назначи "пълна инвентаризация", съобщават медиите. Депутат, цитиран от dnevnik.bg, коментира, че първия земеделец не е направил нищо в министерството си - "Пържи риба и ряза краставици, но какво практически се случи в този сектор - западна".

Преди година министър Найденов и телевизионният водещ Ути Бъчваров изпържиха пред сградата на министерството шарани по повод Никулден. В началото на мандата си Найденов се радваше на одобрение и по-висок рейтинг, най-вече заради акциите му по проверка на борси за храни, както и идеите за стандарти на месни ("Стара планина"), млечни продукти и хляб ("България").

След първите месеци на продажби на храни по тях обаче стандартите попаднаха в скандали, включително и за лобиране за големи месопреработватели. Освен това се оказа, че в България няма лаборатория, в която да се изследва дали съставките и съотношенията им по рецепта се спазват. В момента от Съюза на преработватели на плодове и зеленчуци готвят стандарт за лютеницата, лансиран активно от Найденов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар