Търсене в този блог

сряда, 9 ноември 2011 г.

Slow Food ще представи в София опита на Италия в съхранението на традиционни храни

Пиеро Сардо, представител на организацията Slow Food, ще представи у нас опита на Италия при съхранението и развиването на специфични храни и традиционни производства, съобщава БТА. Посещението на Сардо ще бъде в рамките на изложението Interfood&Drink, което се организира от 9 до 12 ноември в „Интер Експо център” с София. Италианецът ще участва в работна среща, на която ще се обсъжда Наредбата за директни доставки на храни от животински произход.

Сардо ще участва и в среща, организирана от българската организация на Slow Food, на която ще се обсъжда нуждата от законов регламент на традиционни производства на храни и значението им за развитие на селските райони в България. На срещата се очаква да бъдат и представители на Българската агенция по безопасност на храните и Министерство на икономиката. Дискусията ще бъде на 10 ноември от 10 до 14 часа в „Интер Експо център”.


По време на кулинарното излоение „Slow Food България” ще представи български производители на традиционни храни на отделен щанд. Сред тях са зеленото сирене от с. Черни вит, колбасът навпавок от с. Горно Драглище, смилянски фасул и др.

Организацията Slow Food е създадена през 1989 г. в италианският град Бра като отговор на масовата култура за бързо хранене. Целта й е устойчиво развитие при отглеждането на храната, подкрепа за традиционни производства, запазване на вкусовото разнообразие, хранене с качествени продукти, за които е гарантирано, че и производителят е получил адекватна на труда си цена.

Slow Food на кулинарното изложение
Галерия от изложението

1 коментар:

  1. Това, че ще дойдат хора,които да ни покажат тези неща е страхотно.Силно се надявам да започнем да ценим и да мислим какво слагаме в устата си.Все пак то това зависи и как ще се чувстваме.Много по често започвам да вижда внос на плодове и зеленчуци,както и на ягоди, тъй като сега им е сезона.Но става дума за ягоди,които са като ябълка и буквално си отхапваш от нея .Това според вас нормална ягода ли?Или мутант благодарение на всичките химикали с които е пръскана.По този начин се губят и техните вкусове,което за мен е сериозен проблем на бъдещето.

    ОтговорИзтриване