Търсене в този блог

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Тиквени кексчета


Полето ми за мъфин-изяви досега не е било много широко, но пък никога не е късно да се поправя. Впрочем, досегашните рецепти за малки кексчета, на които съм попадала, не показват особено добър резултат. Знам ли дали рецептите не са били просто бърза неизпробвана измислица, рожба на ширещия се предразсъдък, че американската кухня не струва, домакините зад океана са толкова мързеливи, че и един кекс не могат да направят като европейките, вместо това бъркат рядко тесто и понеже няма друг начин да го изпекат, го изливат в малки чашки.

Е, този път рецептата беше на българско списание, а резултатът изобщо не отстъпва от вкуса за сметка на лесното забъркване. Няколко забележки - рецептата е от сп. Good Food и според нея се слага 175 г захар. Аз сложих 160 и пак бяха много сладки, може би и тиквата е имала висока сладост. Така че ако използвате хубава тиква, 150 грама захар според мен са достатъчни. Тъй като се използва кафява тръстикова захар, тя често е на бучки, които трябва да се смачкат с пръсти, иначе остават в тестото, после се разтапят при печене и лепнат при ядене.


Продукти за 12 кексчета (общо време за приготвяне 1 час)
3 яйца
175 мл слънчогледово олио
200 грама тиква
150 грама кафява тръстикова захар
200 грама брашно
100 грама стафиди
2 чаени лъжички канела
1 ванилия
1 чаена лъжичка бакпулвер
настъргана кора на половин портокал

Тиквата се настъргва на едро ренде. Яйцата, олиото и захарта се сипват в купа и се разбъркват добре. Добавя се тиквата, след това брашното и стафидите и отново се бърка - с лъжица, не с миксер. Накрая се добавят ароматите и бакпулвера и сместа се разпределя във формички за мъфини. Пекат се около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пробват се дали са готови с клечка за зъби - ако забодена в средата излезе суха, значи са за вадене. Не ги препичайте, защото ще станат сухи.

Оставят се леко да изстинат и се вадят от формите. Когато са напълно студени може да се намажат с глазура - по рецепта е крем сирене с пудра захар, но аз оставих само сиренето - леко соленият му вкус много добре върви с тиквата.

Още подобни рецепти:
Тикви по есенно време
Кейк с мляко

Шоколадови мъфини (мини-кексчета)

Няма коментари:

Публикуване на коментар