Търсене в този блог

неделя, 5 февруари 2012 г.

Броколи със сирена

Този вариант на броколите може да се използва и като гарнитура, и като самостоятелен лек обяд...Или пък бърза вечеря. 

Време на приготвяне: около 45 минути общо


Продукти:
1 глава броколи (около 200-250 грама)
2 яйца
1/2 чаша бяло вино (измерва се с чаша за вино)
50 мл животинска незаквасена сметана
около 50 грама натрошено бяло сирене
няколко лъжици настърган кашкавал
2-3 тънки резена меко сирене (за по-лесно можете направо да използвате нарязаното за сандвичи "Ементал" или друг подобен вид)
малко олио за намазване на съда за печене
Снимка: Весела Николаева

Броколите се накъсват на розички, ако са едри се нарязват допълнително и се измиват. Дъното на по-дълбок съд за печене се намазва с олио и в него се сипват броколите. Заливат се с разбитите яйца, всичко се разбърква със сметаната, натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Накрая се добавя виното и се покрива с резените меко сирене. Най-удобният начин за печене е в огнеупорна стъклена тавичка с плътен капак, която се слага в студена фурна и се включва на 200 градуса. Готово е след около 20-30 мин, когато сместа вътре се втвърди, а сиренето се запече леко. Ако нямате стъклена тава, става и в обикновена, плътно покрита с фолио. Тогава може да я сложите в загрята фурна и след най-много 20 мин. трябва да е готово. Ако искате сиренето да се запече още, оставете за няколко минути без капак накрая.

Подобни рецепти:
Хрупкав карфиол на фурна
Пъстърва със сметана и броколи
Студена супа с броколи

Няма коментари:

Публикуване на коментар