Търсене в този блог

четвъртък, 29 март 2012 г.

Супа от коприва

По това време на годината рецептите с коприва започват да преливат от всякакви готварски медии и разделят хората на три групи - такива, които гледат на зелените парливи връхчета като на неустоима храна, други, които я приемат по-скоро като задължителна добавка за набавяне на витамини и желязо, и хората, за които копривата е безвкусна трева. За последното заслуга имат и някои кулинарни традиции, които правят от нежната зеленина някакви блудкави супи и яхнии, на вид и вкус като храна за наказания.


Копривата обаче е нещо много повече - тя може да е чай, може да е част от хляба, лека супа или чиния, достойна за висша кулинария. За начало - можем да започнем със супа, която е лесна, вкусна и бърза.


Продукти: (време на приготвяне - около 40 минути, получават се около 5 големи купички)


Около 100 грама прясна коприва
няколко стръка пресен зелен чесън
1 глава стар лук или връзка зелен
2-3 супени лъжици ориз
сол на вкус
няколко лъжици олио


По желание - орехи, сирене, кисело мляко

Копривата се измива и се залива с вряла вода без да се вари. Отцежда се и се облива със студена, след което се нарязва. Чесънът и лукът се нарязват, оризът се измива. В тенджерата за супата се загрява олиото и за кратко се задушават лукът и чесънът - не се пържат, а се оставят за малко на умерен огън, около 1-2 минути. Добавя се оризът и копривата и се бърка още около 2 мин.,  след което се залива с гореща вода - около 2 литра. Слага се сол на вкус и се оставя на умерен огън. Готова е до 30 минути, когато оризът се е сварил хубаво.

Може да я оставите така, ако постите, ако не - за застройката се разбива един жълтък с няколко лъжици кисело мляко (1/3 от кофичката) и постепенно се добавя от готовата и свалена от огъня супа. Температурите на двете трябва да се доближат. Накрая сместа с яйцето се добавя към супата, без да се вари, за да не се пресече.

При сервирането може да се добави натрошено сирене и орехи.

Още подобни рецепти:
Гъби с коприва

Броколи със сирена

Кюфтенца от спанак

Спагети със спанак

Няма коментари:

Публикуване на коментар