Търсене в този блог

сряда, 9 ноември 2011 г.

"Киномания" с кулинарен вкус

"Киномания 2011" ще има част с кулинарни филми и специално меню по време на прожекциите, пише в програмата на фестивала. В нея са включени прожекции на три филма по темата - "Кулинарен тур", "Угощението на Бабет" и "Шоколадови уроци" в зала Matti'D на НДК в София.

На 13 ноември от 19 часа започва "Угощението на Бабет" с меню-изненада, на следващия ден в същия час е "Шоколадови уроци" със спагети "Карбонара", долма с хумус и шоколадови трюфели. Също в 19 часа на 15 ноември е последната прожекция с меню на "Кулинарен тур" - вечерята ще е миди "Сен-Жак" с муслин от шампанско и британска закуска. Цената на всеки от билетите заедно с менюто е 20 лв.

Два от филмите ще имат и допълнителни прожекции без вечеря. "Угощението на Бабет" може да се види на 16 ноември от 18.30 часа в "Лъки Синема" в Пловдив, както и на 19 ноември в Дома на киното в София. Също там на 20 ноември от 15.30 часа отново ще бъде показан "Кулинарен тур", а на 27 ноември от 15 часа ще бъде прожекцията във Фестивалния комплекс във Варна.
"Шоколадови уроци" няма да има втора прожекция извън кулинарната в Matti'D.


Филмите:
"Угощението на Бабет" ("Babette's Feast"), Дания, 1987 г., режисьор Габриел Аксел, 103 минути
Дания, 70-те години на XIX век. Две сестри живеят в малко протестантско село на крайбрежието заедно с баща си, пастор на местната църква. Един ден на вратата им се появява французойката Бабет, предлагаща да им готви. Изкуството на френската майстор-готвач се преплита с аскетизма на селската храна, но в една последна вечеря Бабет изважда цялото си кулинарно умение в своеобразен пир на живота.
Източник: IMDB.com

"Кулинарен тур" ("The Trip"), Великобритания, 2010 г., режисьор Майкъл Уинтърботъм, 109 минути
Стив получава задача от в. “Observer” да пътува из Езерната област и Йоркширските долини на Великобритания, да се храни в изискани ресторанти и да посещава различни исторически места от живота на поета-романтик Уилям Уърдсуърт. Приятелката му обаче го изоставя и той остава без спътник. Стив убеждава най-добрия си приятел Роб да го придружи и двамата тръгват на път с кола, въоръжени само с карта, в невероятен комичен синхрон. Семейният Роб Брайдън постоянно се обажда у дома на съпругата си и новороденото си бебе, докато Стив Кугън тъгува за приятелката си сред случайни увлечения за една нощ. По време на пътуването двамата мъже осъзнават, че любимите хора са по-важни от всяка слава. Почти всяка.
Източник: kinomania.bg

Авторска рецензия на филма - "Кулинарен тур"...за губене на време

"Шоколадови уроци" ("Lezioni di cioccolato"), Италия, 2007 г., режисьор Клаудио Купелини, 99 минути
Строителният предприемач Матия се готви за най-голямата сделка в кариерата си, когато незаконният му работник Камал сериозно се наранява след падане от скеле и заплашва да съди Матия. Освен ако предприемачът не заеме мястото му в курс за сладкари, заради който Камал е дошъл от Египет в Италия с мечтата да си има своя сладкарница. Предприемачът приема и започва да се представя за Камал в училището и сред многото рецепти намира път за сближаване на своята култура и тази на египетския емигрант.
Източник: kinomania.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар