Търсене в този блог

събота, 28 януари 2012 г.

Кюфтенца от спанак

Всяка история със спанак започва с желание за пролет. А на пролетта й подхожда нещо леко и вкусно. Съчетанието от здраве и вкус не е толкова трудно, лесно е като е кухнята на Южна Европа - с лекотата на зеленчуци, обработени до точката, в която пречупваш прекалено суровия им вкус и ги оставяш със свежестта и преплитането в сирене, ядки, аромат на подправки ....на точна доза подправки. 

Снимка: Весела Николаева

Продукти 9 за около 8-10 кюфтенца):
около 250 грама пресен спанак
3-4 стръка зелен лук
около 50 грама кашкавал 
около 50 грама бяло сирене
1 непълна чаша орехи, едро смлени или нарязани
1 яйце
2-3 лъжици зехтин
2-3 лъжици краве масло
царевичен грис за овалване


Спанакът се почиства и попарва във вряла вода за 1-2 минути. Облива се веднага със студена и се изцежда добре от водата. Нарязва се заедно с лука. Зехтинът и маслото се загрява на умерен огън и в тях се задушават спанакът и лукът за няколко минути - докато попият мазнината. Оставя се настрани да изстине. Кашкавалът се настъргва в голяма купа, добавят се натрошеното сирене и орехите. Когато спанакът е изстинал до степен да не пари на ръката, се сипва в купата и се добавя яйцето. 

Снимка: Весела Николаева 

Обърква се добре и с мокри ръце се оформят кюфтенца, които се овалват в гриса и се нареждат в намаслена тава. Пекат се на 200 градуса за 15-20 минути, докато течността, която се отделя в тавичката, се изпари. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар