Снимка: Весела Николаева
Продукти 9 за около 8-10 кюфтенца):
около 250 грама пресен спанак
3-4 стръка зелен лук
около 50 грама кашкавал
около 50 грама бяло сирене
1 непълна чаша орехи, едро смлени или нарязани
1 яйце
2-3 лъжици зехтин
2-3 лъжици краве масло
царевичен грис за овалване
Спанакът се почиства и попарва във вряла вода за 1-2 минути. Облива се веднага със студена и се изцежда добре от водата. Нарязва се заедно с лука. Зехтинът и маслото се загрява на умерен огън и в тях се задушават спанакът и лукът за няколко минути - докато попият мазнината. Оставя се настрани да изстине. Кашкавалът се настъргва в голяма купа, добавят се натрошеното сирене и орехите. Когато спанакът е изстинал до степен да не пари на ръката, се сипва в купата и се добавя яйцето.
Спанакът се почиства и попарва във вряла вода за 1-2 минути. Облива се веднага със студена и се изцежда добре от водата. Нарязва се заедно с лука. Зехтинът и маслото се загрява на умерен огън и в тях се задушават спанакът и лукът за няколко минути - докато попият мазнината. Оставя се настрани да изстине. Кашкавалът се настъргва в голяма купа, добавят се натрошеното сирене и орехите. Когато спанакът е изстинал до степен да не пари на ръката, се сипва в купата и се добавя яйцето.
Снимка: Весела Николаева
Обърква се добре и с мокри ръце се оформят кюфтенца, които се овалват в гриса и се нареждат в намаслена тава. Пекат се на 200 градуса за 15-20 минути, докато течността, която се отделя в тавичката, се изпари.
За поднасяне - кисело мляко.
Още подобни рецепти:
Пролет в чиния със спанак (паста с пресен спанак)
Супа от коприва
Гъби с коприва
Броколи със сирена
Спагети със спанак
Още подобни рецепти:
Пролет в чиния със спанак (паста с пресен спанак)
Супа от коприва
Гъби с коприва
Броколи със сирена
Спагети със спанак
Няма коментари:
Публикуване на коментар