Търсене в този блог

вторник, 20 март 2012 г.

Щастливите развръзки на международната дипломация

Без да правя генерални обобщения, говеждото и телешкото месо по нашите ширини страдат от няколко предразсъдъка. Първо, истерията с болестта „Луда крава”, която сериозно промени пазара в Европа. Второ, чисто кулинарно, в България готвенето на телешко не е често срещано извън смесването му със свинско за кайма и телешкото варено. Телешкото има славата на прекалено сухо, жилаво и трудно за готвене месо, а подозрението, че вместо от младо животно ви продават месо от баба му, спира много хора пред покупката му.

На втория тип предразсъдъци ще се спрем след малко в една рецепта.

Първата група подозрения за опасността от „Луда крава” (разновидноста на болестта на Кройцфелд-Якоб или спонгиформена енцефалопатия) доведоха до продължила години търговска война между ЕС и Северна Америка. Миналата седмица в сряда ЕС официално обяви споровете за приключени – с това съюзът си запази правото да забранява вноса на говеждо, третирано с хормони за растеж. В замяна квотите за внос на друг вид говеждо от САЩ и Канада ще бъдат увеличени, съобщиха от Европейския парламент.

Гласуваното в сряда решение на ЕП приключва разногласия, започнали още през 1988 г. Тогава ЕС забранява вноса на месо, третирани с определени хормони, като една от причините е и страхът от „Луда крава”. През 1996 г. САЩ и Канада, които до забраната са най-големите вносители на третирано говеждо, оспорват ограниченията пред Световната търговска организация. В резултат двете държави получават възможност да налагат санкции за продукти, произведени в ЕС.

Оценките на ЕС са за щети в размер на 116 млн. долара от износ за САЩ и 11.3 млн. канадски долара от експорт в северноамериканската страна. В забраната за търговия влизат традиционни за държавите от ЕС продукти като колбаси, сирена, шоколад, конфитюри и сокове. Преди близо три години ЕК и САЩ подписват споразумение, с което се съгласяват санкциите да бъдат постепенно намалени. Очаква се от тяхното вдигане да спечелят най-много Италия, Полша, Гърция, Ирландия, Германия, Дания, Франция.

Рецепти:
Телешко с домати

Няма коментари:

Публикуване на коментар