След един неуспешен опит да приготвя пиле с кисело мляко, alia ме вдъхнови да пробвам отново. Отличителна черта на източните кухни - не се готви бързо, продуктите се подготвят една нощ предварително, а търпението от приготвянето трябва да бъде богато наградено от резултата. Този път опитът беше повече от успешен, а мариноването на месо в кисело мляко дава няколко стъпки по-добър резултат от това във вино. За разлика от предишния път, сега изплакнах млякото преди да пека месото. Вероятно ако се остави и се готви на бавен огън, може да се получи хубав сос, но това предположение го оставям за следващи опити.
Продукти: (4 порции)
500 грама пилешко филе
1 кофичка кисело мляко (400 грама) - не трябва да е много кисело, но и да не е с добавки от сухо мляко и стабилизатори)
малка връзка магданоз
щипка джинджифил или малко парче пресен, настърган
голяма щипка индийско орехче
няколко стръка прясна мента или няколко щипки сушена
1 лимон
бял пипер
сол
Ако ще правите шишчета, месото се нарязва на парчета и се осолява. Ако ще е за пържоли - разрязва се по дължина, в случай, че филетата са по-дебели и се посолява, след което се начуква леко, за да изтънее. Сокът на лимона, щипка настъргана кора, нарязаните магданоз и мента се смесват с всички останали подправки и със сместа се залива месото. Оставя се да престои поне два часа в хладилника, а ако имате време - 1 нощ. Преди печене месото се изплаква и подсушава леко, ако не искате да чистите мазни пръски на метър радиус около печката. Пече се в намазан със зехтин тиган с грил или незалепващо покритие, на умерен огън. Ако са шишчета - на по-бавен огън, ако са пържоли - може да е на по-силен, за да не станат сухи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар