снимка: www.myglossies.ru
Няма да си споделям разсъжденията каква роля за това играе закостенялото мъжко съсловие. Само да кажа, че не бива да е така - зимата може да е толкова богата на разнообразие и вкус, колкото и лятото. Елдата, тази дребно-кафява, понякога наричана руска или украинска леща, всъщност е зърнена култура. Има предимството да е диетична, пълна с полезни вещества и да няма глутен. Готви се много лесно и бързо и ако е правилно, става и много вкусна. Първият ми опит за готвенето й беше горчиво-блудкав десерт, но при втория се поправих.
Кюфтенца от елда
Продукти (за около 15 броя, време на приготвяне - около 45 минути):
1 кафеена чаша елда (гречка)
около 3 кафеени чаши вода
1 яйце
сол на вкус
мазнина за пържене
Елдата се запича на сухо в тиган за няколко минути, докато зърната започнат леко да пукат. Със запичането елдата става по-ароматна. След това се залива с две чаши вода, слага се щипка сол и се оставя да ври на слаб огън. Когато водата изври, се проверява дали е готова - зърната трябва да са разтворени и меки, но не разварени на каша. Ако има нужда се добавя още вода и варенето продължава. Веднага след като е готова водата се излива и се облива със студена - според някои кулинарни съвети така ще си гарантирате, че няма да горчи. Добавя се яйце и сол на вкус, ако има нужда, и ако обичате - настъргано сирене, смлени орехи, лъжица сметана, кашкавал....С лъжица се взема от сместа и е пържи на плоски кюфтенца в загрята мазнина. Обръщат се от двете страни и се поднасят с кисело мляко. Можете спокойно да ги оставите да престоят, няма да изгубят нищо от качествата си, дори стават по-хубави.
Няма коментари:
Публикуване на коментар