Търсене в този блог

понеделник, 9 януари 2012 г.

Елда, с любов от втори поглед

Българската кулинарна зима не е много изобретателна в гарнитурите - едни туршии и кисело зеле се редуват с настъргана ряпа и зазимен праз. Като оставим настрани ароматните качества на изброените, можем да гадаем колко сол се поглъща с тях. И колко скучно става, когато векове наред зимните софри са гарнирани с едно и също. Ама честно, ако се замислите, в сладкарството може много да поемаме нови неща, в готвенето на основното да експериментираме поне от време на време, но масовата зимна кухня, особено в частта й с гарнитурата, най-много да се разнообрази с някоя "Снежанка", руска салата или нещо производно с майонеза/лютеница.
снимка: www.myglossies.ru

Няма да си споделям разсъжденията каква роля за това играе закостенялото мъжко съсловие. Само да кажа, че не бива да е така - зимата може да е толкова богата на разнообразие и вкус, колкото и лятото. Елдата, тази дребно-кафява, понякога наричана руска или украинска леща, всъщност е зърнена култура. Има предимството да е диетична, пълна с полезни вещества и да няма глутен. Готви се много лесно и бързо и ако е правилно, става и много вкусна. Първият ми опит за готвенето й беше горчиво-блудкав десерт, но при втория се поправих. 

Кюфтенца от елда

Продукти (за около 15 броя, време на приготвяне - около 45 минути): 
1 кафеена чаша елда (гречка)
около 3 кафеени чаши вода
1 яйце
сол на вкус
мазнина за пържене

Елдата се запича на сухо в тиган за няколко минути, докато зърната започнат леко да пукат. Със запичането елдата става по-ароматна. След това се залива с две чаши вода, слага се щипка сол и се оставя да ври на слаб огън. Когато водата изври, се проверява дали е готова - зърната трябва да са разтворени и меки, но не разварени на каша. Ако има нужда се добавя още вода и варенето продължава. Веднага след като е готова водата се излива и се облива със студена - според някои кулинарни съвети така ще си гарантирате, че няма да горчи. Добавя се яйце и сол на вкус, ако има нужда, и ако обичате - настъргано сирене, смлени орехи, лъжица сметана, кашкавал....С лъжица се взема от сместа и е пържи на плоски кюфтенца в загрята мазнина. Обръщат се от двете страни и се поднасят с кисело мляко. Можете спокойно да ги оставите да престоят, няма да изгубят нищо от качествата си, дори стават по-хубави. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар