Търсене в този блог

понеделник, 2 януари 2012 г.

Меденки

Януари би искал да бъде пълен с щастливи планове за следващите 11 месеца. Иска да го заобичаме, както сме обичали суетата на декемврийските празници. Не да гледаме с досада украсата, която ден след идването на новата година ни изглежда излишна. В преплитащите се спомени на минали години декември е повече вечери и нощи, пълни с блясъка на украсите, на блестящи звезди, на кристални топки и чинии, пълни със сладкиши, от които чакат да се разпръснат десетки аромати. 
Януари е утрото, в което идва тишина. Белотата на сняг, някаква равносметка, която все иска да се промъкне, и именните дни, които все си напомняш, че не трябва да забравиш. Спуснете пердетата, ако вън е мъгливо, или ги дръпнете, ако е слънчево. Включете печката. Извадете канелата и меда. Имаме да правим меденки, но не от онези твърдите, които стават да украсяваш елхата и да си счупиш някой зъб. Тези са меки, чакат само да ги разхапеш, за да извадят на открито аромата си. Само че търпение - за да станат хубави, трябва да престоят поне една нощ или още по-добре - 24 часа. 


Продукти (получават се около 600 грама меденки):
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио (или смесено - олио и размекнато краве масло)
2 чаени лъжички сода бикарбонат
2 ч. лъжички канела
6 супени лъжици мед
брашно за замесване на меко тесто

За пълнежа: 
Трохите от издълбаните меденки
125 грама краве масло
1 чаена чаша смлени орехи
2 супени лъжици пудра захар
1/2 чаена чаша прясно мляко

От продуктите за меденките се омесва меко тесто - трябва да не се разлива и да не лепне прекалено. Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 20-30 мин в хладилника. След това от него се оформят малки топчета (колкото два лешника) и се пекат на разстояние в предварително загрята на 190 градуса фурна. Готови са, когато краищата им порозовеят. Изваждат се и долната им част се издълбава с лъжичка така, че да се получи дупчица за пълнежа. Трохите и останалите продукти се смесват и с тях се пълнят меденките, като се слепват по две. Отгоре може да се украсят с разтопен шоколад. На хладно имат трайност от няколко дни, но е задължително да престоят поне една нощ, преди да се ядат, иначе са сухи и трошливи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар