Търсене в този блог

вторник, 3 януари 2012 г.

Пирог с ябълки и боровинки

Рядко ми се случва да попадна на наистина сполучлива рецепта от сайт, който отварям за пръв път - честно казано, поведох се по хубавия вид на този пирог. Оттам комбинацията между маслото, ябълките и боровинките създава мекият аромат и вкус, който се разчупва под зачервената и леко хрупкава кора. 


Продукти: (получават се шест парчета)
2 яйца и 3 жълтъка, или 1 цяло яйце и 4 жълтъка
150 грама краве масло
130 грама захар
1 кафена лъжичка ванилия
200-220 грама брашно (зависи от големината на яйцата)
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
150 грама боровинки (сушени или пресни)
1-2 ябълки

Боровинките се измиват и се оставят да изсъхнат леко, след което се овалват в малко галета или брашно, а няколко се отделят за украса. Маслото се разбива до побеляване и постепенно се добавя захарта. Добавят се яйцата и всичко се смесва добре. Бакпулверът се смесва с брашното и се добавя постепенно към сместа. Трябва да се получи еднородна смес, по-гъста от кексова, като не много рядко тесто. Накрая се добавят боровинките. Сместа се изсипва в намаслена форма и от парченцата ябълки, обелени и нарязани по дължина, се оформят цветя, като плодовете леко се притискат в тестото. В средата на всяко цвете се слагат една или две боровинки. Аз използвах озахарени и изсушени череши, защото ми се стори, че с тях ще изглежда по-добре. Всичко се посипва с малко кристална захар и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато порозовее. Не го препичайте, защото става сух и трошлив. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар