Търсене в този блог

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Портокалови пилешки бутчета

Приемете готвенето на това пиле като повод за един дълъг и приятен престой в затоплената кухня. Портокалът ще внесе във въздуха достатъчно свежест, за да не заспите, прегаряйки пилето, а ароматът на печено месо ще отвори и най-злоядия апетит. Малък намек за идващата все по-осезаемо зима, когато мирисът на обелен портокал, портокалови корички в сладкишите и още топли подправки ще замъгляват прозорците като преграда срещу студа.


Продукти за 4 порции: (време за мариноване 30 мин, време за печене - 1 час и 30 мин.)
4 пилешки бутчета
2 портокала
щипка смлян кориандър
1-2 лъжици краве масло
сол

Пилешките бутчета се посоляват на вкус и се слагат в по-дълбока огнеупорна тава за печене. Заливат се с изцедения сок на двата портокала, смесен с кориандъра, и се оставят да се мариноват за 30 минути. Ако сокът не ги покрива напълно, се оставят 15 минути от едната страна, после се обръщат, за да се накиснат в сока и от другата. След като се мариноват, се изваждат и се намазват с размекнатото краве масло. Връщат се обратно в тавата, в която се долива вода, за да стане течността до половината на месото, покриват се с капак или плътно се затварят с фолио и се слагат в студена фурна, която се пуска на 200 градуса. След около 30 минути тавата внимателно се изважда и бутчетата се обръщат. Отново се слага капака и се връщат във фурната. След още 30 минути капакът се маха, бутчетата отново се обръщат и се пекат открити, като от време на време с лъжица се поливат със соса. След още 30 минути трябва да са готови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар