Търсене в този блог

събота, 5 ноември 2011 г.

Свинско филе с червено цвекло

Такаaa... есента се разгоря, дори заплашва да прегори в сутрешни слани, а вечерите изтриват като ледена чаша събраната през деня топлинка. Промъкват се много невинно и топло-залязващо, обливат дърветата в рижи лъчи, a после идва виолетовото на бързия мрак, бързо потъмняващото небе и бързо спускащия се студ. Тогава вкъщи изглежда толкова привлекателно топло и ти се струва, че чиниите могат да потракват уютно само ако са много топли и пълни. По това време инстинктите ни карат да събираме повече калории, но пък без витамините и минералите от храната трудно ще преборим бързо идващите настинки на ноември.

Класиката на месото е всички съчетания със зеленчуци. Вместо сварени или печени, този път реших да ги сложа в тигана, където сладкия вкус на червеното цвекло много хубаво допълва филето.


Продукти за 4 порции:
4 парчета свинско филе
1 малка глава червено цвекло
2-3 лъжици олио
сол и черен пипер на вкус

Филетата се поръсват със сол и черен пипер и се оставят около 30 мин, за да ги поемат. След това се удрят хубаво с дървено чукче или с дъска за рязане - най-лесно е ако ги сложите в найлонов плик или между два листа алуминиево фолио върху голяма дъска за рязане. Цвеклото се обелва и настъргва на едро ренде, разбърква се с щипка сол. Олиото се налива в тиган с незалепващо покритие и когато загрее добре се слагат пържолите. Оставят се на силен огън няколко минути докато се зачервят хубаво от едната страна. После се обръщат на другата за половин минута, котлонът се намалява с една степен и към тях се изсипва цвеклото. Разпределете го между месото, а не върху него. След около 2 минути месото и цвеклото са почти готови. Усилете отново котлона за още минута и извадете, като залеете с част от соса, който е останал в тигана.

Ако филетата са по-големи, а тиганът е малък, можете да ги изпържите на два пъти. Когато ги слагате между тях трябва да има място за цвеклото. Освен него - ето и още гарнитури:

Салата със сметана, царевица и целина
Салата "Уолдорф" с мляко

Няма коментари:

Публикуване на коментар