Търсене в този блог

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Хрупкав карфиол на фурна

Вчерашното ми търсене на пресни броколи приключи неуспешно с глава блед и тежък карфиол и напомнянето, че сезонните зеленчуци от време на време избутват от рафтовете любимите ти вкусове. Да си призная, карфиолът ми е няколко стъпки назад от броколите в класацията за любими зеленчуци, но разнообразието на никого не е навредило. Освен това съдържал много витамин С, витамини от групата В и много фибри. Тази роднина на зелето ми напомня за един от първите опити на леля ми белите му розички да се направят на нещо различно от туршия. Представи ни го като "любимото ястие на Джордж Буш, паниран карфиол". Само не уточни на син или баща Буш е било любимо.
Аз като почитател на Мишел Обама залагам на по-здравословния му вариант на фурна. Само че за разлика от нея не мога още да си го отгледам сама :)





Продукти:
1 глава карфиол - трябва да свежа, да няма кухина в стеблото, с твърди и плътни розички и без петна
50-100 грама настърган кашкавал
50-100 грама натрошено бяло сирене
2-3 лъжици краве масло
2 яйца
около 1 кафеена чаша царевично брашно,
около половин чаша царевичен грис
5-6 супени лъжици галета
сол и черен пипер на вкус

Карфиолът се накъсва на розички - гледайте да са горе-долу с еднаква големина, и се пуска за пет минути във вряща подсолена вода. Изважда се, веднага се залива с ледена вода и се отцежда. Трябва да остане мокър. Яйцата се разбиват с малко сол, добавят им се 1-2 лъжици вода. Розичките от карфиола се овалват последователно в царевичното брашно, яйцето и накрая в гриса, смесен с галетата и смления черен пипер. Подреждат се плътно в намазана с мазнина тавичка, поръсват се със сиренето и кашкавала и върху тях се разпределят парченца масло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато кашкавалът се разтопи. Накрая се слага за 2-3 минути на горната решетка на фурната, за да се зачерви.

За допълнение можете да му направите сос от кисело мляко с висока масленост или обикновено, смесено с малко сметана, и нарязана мента. Всичко се разбърква и се оставя поне няколко минути, за да може ментата да пусне аромата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар