Търсене в този блог

неделя, 11 септември 2011 г.

Пилаф с пилешко и домати

През цялата човешка история хората са обичали, и още обичат, да водят войни и да се доказват. След тези войни всеки си пише историята каквато би искал да бъде, но думите й рядко се отличават с толерантност, особено към съседите. А само ако надникнем да видим какво има в кухнята им, лесно ще се убедим, че искаме или не искаме, сме се научили взаимно на толкова много неща и можем още да се учим.

Оризът е познат в Европа още отпреди Средновековието, но масово се разпространява с настъплението на мюсюлмански завоеватели - маврите в Испания и Италия, селджукските турци в Югоизточна Европа. У нас отглеждането на ориз започва още в първите векове на османската власт, а оризищата в Горна Тракия снабдяват истамбулските дворци. Покрай турската кухня и в българската ястията с ориз стават популярни.

Само че според кулинарните легенди пилафът, основната храна, която се приготвяла от ориза, всъщност идва от арменската кухня. Е, странно се пресичат понякога кулинарните пътища. А само за информация - приготвянето на пилаф много напомня технологията на италианско ризото.


Продукти за 4 порции:
1 чаена чаша ориз
200 грама сварено и обезкостено пилешко месо
150 мл пилешки бульон
2 супени лъжици краве масло
2-3 лъжици зехтин
1 по-голям домат
1-2 моркова
1 глава лук
1 чушка
1-2 скилидки чесън
връзка магданоз
щипка мащерка
черен пипер
щипка захар
сол

Пилешкото месо се сварява с вода и сол, обезкостява се, а 150 мл от бульона се запазват за ориза. Оризът се измива и се накисва за 10-15 минути в хладка вода. Лукът се нарязва на по-едро, чесънът се пресова, морковите се настъргват на ситно. Доматът се обелва и нарязва на кубчета, чушката също се нарязва. Лукът и чесънът се изпържват за минута в загрятото масло и се добавят ориза.
След още минута се слагат морковите и чушката, а малко след тях и доматите, заедно с щипка захар. Когато оризът поеме течността на доматите, се сипва половината от бульона и се захлупва да ври на по-слаб котлон, като се добавя сол, ако бульонът не е достатъчно солен. След като течността се поеме, се добавя още бульон и така докато оризът се свари. Не трябва да се разварява!
Част от бульона може да остане, затова не се сипва целият наведнъж. Когато оризът е почти готов се добавят нарязаното пилешко, черния пипер и мащерката. След като се свали от котлона се разбърква с вилица, добавя се зехтина и съда се покрива със салфетка, а отгоре - с капак. Оставя се 3-4 минути, след което се слага нарязаният магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар