Търсене в този блог

неделя, 18 септември 2011 г.

Ароматно пиле с картофи

Продукти:
1 пиле, нарязано на порции
сокът на 2 лимона
зехтин
1 супена лъжица мед
1 с. лъжица риган
1 с. лъжица чубрица
сол

4-5 по-малки моркова
7-8 картофа

Медът се разтваря в сока от лимоните, прибавя се същото количество зехтин, малко сол и останалите подправки. Пилето се посолява леко и се залива с лимоновата смес, като се обръща, за да може подправките да полепнат от всички страни на месото. Оставя се за 10 мин. в хладилника, след което порциите се обръщат, за да попие марината и от другата им страна. След още десет минути е готово за печене.

Картофите и морковите се нарязват и леко се посоляват. Между тях се нареждат парчетата пилешко, залива се с маринатата и се долива вода, докато картофите и морковите се покрият. Най-удобно се пече в тавичка от огнеупорно стъкло с капак (йенска тенджера), но може и в по-дълбока тава, завито с фолио. Ако печете в огнеупорно стъкло, съдът се слага в студена фурна, включва се на 200 градуса, след около час и половина се изключва и се оставя в загрятата фурна докато течността престане да ври. При печене под фолио фурната може да се загрее предварително, тогава и времето за готвене се скъсява, но също се оставя леко да изстине при изключена фурна.
Освен подправките и меда, морковите също придават аромат на пилешкото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар