Търсене в този блог

петък, 24 май 2013 г.

Пролетна разядка

Всеки обяд или вечеря си има история, а всяка история си има начало. Независимо как се нарича, неговата главна роля е да ви прикотви на стола и да удължи удоволствието от храната. Неговата роля прилича на молитвите, с които по вяра, по традиция или по навик много хора сядат около масата и благодарят на някой бог или на земята за плодовете, които дава в живота им. В това предястие (което може да използвате и като сос за основното) нежно зеленото се среща с пикантното, майонезата е олекотена от лека киселина, а иначе натрапчивия тревист вкус на зелените подправки става по-мек в соса. 

Весела Николаева


Пропорции:
2 части прясна майонеза без добавки и допълнително овкусяване (ако може да е домашно приготвена, ще е най-добре)
2 части по-гъсто кисело мляко (с висок процент масленост или леко изцедено)
1/2 част горчица

По желание:
Зелени подправки и зеленчуци: 
връзка магданоз, копър, стръкове пресен лук и пресен чесън, джоджен, мента, мащерка...
спанак, киселец..

Всичко се смесва и се използва за ядене направо с лъжицата или за намазване върху препечена филийка :) Всъщност, забравих, че можех да я кръстя с по-модерното "брускета", обаче пък днес е 24 май... Тъй че си оставаме на хубавата българска дума "разядка".

Може да замените пресния чесън с 2-3 скилидки стар. Разядката може да се прави с всякакви зелени листа, т.е. и пролетта, и лятото са еднакво подходящи за нея, а в дългите летни следобеди е хубаво разнообразие към храната за бяло вино или за розе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар