Търсене в този блог

вторник, 20 март 2012 г.

Телешко с домати

Продукти за всяка една телешка пържола:

(време за приготвяне – около 60 минути, време за мариноване – поне два часа и половина)

По един средно голям домат
Половин морков 

Няколко стръка зелен лук
Половин лимон за мариноване 

Няколко лъжици зехтин
Прясна или сушена мента 

Сол на вкус
Бял или черен пипер 

Щипка индийско орехче или подправки по желание
Малко зеленчуков бульон (домашен, не от кубчета, приготвя се лесно)


Телешкото се посолява и се начуква хубаво с дървено чукче за пържоли. Препоръката ми е да не използвате само филе, което няма мазнини, а пържола с кост, която има по-наситен вкус. Поръсва се с пипера и индийското орехче и се залива с лимоновия сок. Оставя се в хладилника поне за два часа, като в средата на времето месото се обръща, за да попие марината и от двете страни.

След мариноването се изважда, подсушава се, поръсва се с ментата и се намазва обилно със зехтин от всички страни. Оставя се така още около 30 минути, ако имате време може и повече. Тиганът се загрява хубаво и месото се изпържва в зехтина от двете страни, докато получи светла коричка. Не доливайте мазнина, оставете го да пържи само в зехтина от маринатата – той трябва да е достатъчно.

Морковите се настъргват на ситно, доматите също, като се махат люспите. Един трик – няма нужда да ги белите, ако направите малък разрез от страната обратно на чепката и настържете на обикновено ренде, люспата ще остане отделена. Лукът се нарязва и се изпържва заедно с пържолите. Намалете котлона до умерен огън и добавете доматите и морковите. Разбъркайте и оставете на по-слаб огън, като захлупите за около 15-20 минути. От време на време разбърквайте.

След това махнете капака, разбъркайте добре соса, за да покрие месото и оставете бавно да се изпарява. През няколко минути пържолите се обръщат. Към средата добавете сол на вкус, ако има нужда – имайте предвид, че месото вече е било осолено, а след редуцирането на доматения сок вкусът ще е още по-наситен. Трябва да е готово за около 50 минути, но не се изкушавайте да усилите котлона и да готвите на силен огън, защото така само ще направите месото жилаво. Ако доматения сок се сгъсти повече преди месото да се е сготвило, добавете малко топъл бульон.

За гарнитура:

Бърз спанак


Около 200 грама спанак на една порция, няколко стръка пресен чесън, зехтин, краве масло и сол на вкус


Спанакът се измива хубаво и се нарязва. Чесънът се нарязва и се задушава в малко зехтин и масло, добавя се спанакът, посолява се. Готви се няколко минути, докато спанакът се свие, но остане свеж. 


Още по темата:

Щастливите развръзки на международната дипломация

Няма коментари:

Публикуване на коментар