Търсене в този блог

петък, 27 април 2012 г.

Няколко урока за пчелите и градските хора


снимка: Весела Николаева
Ако понякога сте се питали на какво се крепи огромното разнообразие от храни, плодове, зеленчуци и цветя по земята, сигурна съм, че първото нещо, за което се сещате, няма да са насекомите. Но е вярно - толкова плод растенията могат да дадат благодарение на една мъничка животинка като пчелата. Тя е много лесно ранима и много важна и за хората, и за всичко на земята. Колко точно - може да научите утре от 14 до 17 часа, когато фондация Credo Bonum организира безплатна лекция за биологията на пчелите. За да отидете трябва само да се регистрирате на адрес office@credobonum.bg.

Тя е част от семинар "Пчелите и града", на които всички желаещи могат да се запознаят със света на крилатите царици на насекомите и начина на отглеждането им. Утре пчеларят Илия Цонев ще представи устройството на пчелното семейство и инвентара, който ви трябва за отглеждането му. Тази и следващите лекции ще се провеждат в галерия "Credo Bonum" в София, на ул. "Славянска" №2.

Последният срок за записването е днес, а за следващите можете да се запишете поне ден преди провеждането им, като посочите дали ще отидете на отделна лекция или ще посещавате всички от семинара. На 5 май темата ще бъде за начинаещите в пчеларството и заболяванията по пчелите. Лектор ще е доц. д-р Боян Първулов, времето на провеждане отново е от 14 до 17 часа.

На 20 председателят на Сдружението за биологично пчеларство Димо Димов ще говори за биологичният начин за отглеждане на пчели и начинът това да стане в градски условия. Да споменем, че Димов има ферма за биологично земеделие и е главен специалист по отглеждането на пчелите на покрива на хотел "Хилтън" в София. Преди известно време "Хилтън" последва примера на много стопани на сгради в големите градове в Западна Европа и САЩ, които сложиха кошери на покривите си.

На 2 юни лекцията от семинара ще е за лечение с мед и пчелни продукти, с гост д-р Евгени Петков, а на следващия ден ще има открита лекция и посещение на пчелин в с. Равно поле.

Още информация за семинара и проекта "За пчелите и хората" можете да намерите на сайта на фондация Credo Bonum - http://credobonum.bg/bee, а какво става на лекциите - следете в блога  http://almondandcinnamon.blogspot.com/  и на http://www.dnevnik.bg/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар