Търсене в този блог

неделя, 4 декември 2011 г.

Ароматни бисквити с ябълка

Все някога се случва - пиеш кафе или чай вкъщи, и откриваш, че към тях няма нищо, което да добави сладост към вкуса им. Например бисквитка, която трябва да се отхапе миг преди парченце от нея да се е разпаднало над чашата, в която си я натопил миг преди това. Понеже е зима - да бъдат много ароматни, защото вън въздухът мирише само на студ. И да бъдат от трайните, защото не всеки ден има време да печеш бисквити....нали не ви трябват повече аргументи, за да правите домашни бисквити? 


Тези са от издържливите, засега съм ги пробвала за седмица - поне толкова гаранция им давам. След като ги направите ще им трябва поне една нощ да престоят, за да станат по-ароматни и нежни. 





Продукти (получават се колкото две средноголеми кутии от готовите коледни сладки)

1 яйце
около 5-6 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша пудра захар
1 супена лъжица мед
1/2 чаена чаша прясно мляко
3 лъжици с връх кисело мляко, смесено с 1 чаена лъжица сода
1 едро настъргана кисела ябълка
около 50 грама меко краве масло
3 супени лъжици олио
щипка смлян джинджифил
1 чаена лъжица канела
настъргана кора на половин портокал
две щипки настъргана лимонова кора
По желание - 1 чаена чаша нарязани орехи

За глазура:
няколко лъжици разтопено краве масло
пудра захар

Кравето масло се смачква на трохи с 1 чаша брашно, добавят се захарта и яйцето и се объркват с лъжица. Постепенно се добавят още брашно, прясното мляко, олиото, ябълката, меда, киселото мляко, ароматите. Замесва се меко тесто. Трябва да бъде съвсем малко лепкаво и да не се разлива. Оставя се в купа, покрива се прозрачно фолио и се оставя за около 40 минути в хладилника. После се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина около половин сантиметър, от който се изрязват фигурки. Пекат се на 190 градуса в предварително загрята фурна, докато се стегнат и леко се зачервят - отнема около 15-20 минути.

Ако не ви се прави глазура, можете просто да намажете сладките с жълтък, разбит с малко олио и да ги поръсите със захар. В този случай обаче са по-нетрайни и изсъхват по-бързо. Вместо с формички можете да ги направите на топчета, които след това да притиснете отгоре, за да се получи форма на бисквита.

Когато изстинат, сладките се намазват с разтопено масло, поръсват се с пудра захар, пак се намазват и се оставят докато масло леко попие и се стегне. Накрая пак се поръсват със захар. Вторият пласт масло трябва да е още достатъчно мек, за да полепне захарта, но не толкова, че да попие в него. Съхраняват се в плътно затворени кутии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар