Търсене в този блог

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Пилаф с леща (постен)

Пилаф е сборното наименование на безбройно число ястия с ориз от източната кулинария. В кухнята на Шекюре Орхан Памук разнася аромата на пилафа със сушени кайсии, а бедните бегълци от османската армия се хранят на улицата с купчината пилаф с овнешко, видени през очите на Вера Мутафчиева.

Векове след тях оризът още е основната храна на много хора по света. И позволява безкрайни възможности за готвене - бавно и бързо, на котлона, във фурната, солен или сладък, или и двете, ароматизиран от подправки или с едва долавящ се дъх.

Ориз и леща в едно не ми прозвуча много вкусно, но за експеримента и в търсене на нови рецепти с леща (изключително е полезна) стигнах до тази от сп. "Меню". Ако ви трябват доказателства дали е хубава - със сигурност ще я направя отново. Променила съм малко рецептата, като съм сложила по-разпространените и традиционни в България подправки. Недостатъкът на снимката е, че беше прекалено вкусно, за да остане време за по-фамозни фотосесии.Продукти:
(получават се 4 доста големи порции; време за приготвяне - около 40 минути)

2 чаени чаши дългозърнест ориз "Басмати" (или друг подобен, който не се слепва и се сварява бързо)
1 чаена чаша леща
3 лъжици зехтин или олио
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
около 4 чаени чаши зеленчуков бульон или гореща вода
сол на вкус
риган на вкус
черен пипер
ленено семе или друг вид ядки за поръсване

Мазнината се загрява в по-дълбок съд и в нея леко се задушават нарязаният лук и пасираният чесън. Добавя се измитата леща и след кратко разбъркване се долива малко от горещата вода/бульон. Постепенно се добавя по малко от течността, докато лещата стане почти готова. Вари се на средно силен огън. Ако искате да е по-бързо, захлупете съда и добавяйте по-малко от течността. Когато лещата е сварена, но още твърда, се добавя измития ориз и се разбърква. Слагат се солта и подправките, съдът се захлупва и се оставя, докато оризът стане готов, отнема около 10-15 минути. Ако има нужда, добавете още малко от течността, но разбърквайте възможно най-рядко, смесвайте само с разклащане. Накрая зърната ориз и леща трябва да са цели и да няма останала никаква течност.

Пилафът се сваля от огъня, разбърква се с вилица, покрива се с кърпа, отгоре с капак и се оставя за няколко минути.

При поднасяне се поръсва с ядки - по желание. Ако не искате да е постно, може да сложите бучица краве масло на всяка порция, да поднесете с кашкавал или сирене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар