Търсене в този блог

понеделник, 6 август 2012 г.

Сладкиш с праскови и розе

Август е тежестта на зрели плодове и лято, което вече влачи прегорелите си колела по пътя към есента. Август са скъсяващите се бавно дни, тежките от аромати и топлина нощи, избеляващото небе и прашните листа на дърветата, които чакат някой внезапен дъжд да плъзне  капки по тях. А най-хубавото нещо на август са плодовете. Закъснели малини. Къпини. Подраняващи дренки. Смокини. Праскови. Ранно грозде и последни кайсии. Боровинки с пукаща нежна кожица, които чакат и най-малкия натиск, за да те напръскат с киселия си сок. И още праскови, тежки, топли, ароматни и кадифени, с изобилие от вкус и сок под мъхнатата външност.
Съвет - винаги използвайте добре узрели праскови, дори да са малко меки. И втори съвет - след като ги купите/наберете оставете ги за няколко часа в кухнята. Скоро тя ще попие аромата им.

Снимка: Весела Николаева

Продукти (за форма с диаметър 15-16 см; времето за приготвяне е около час)
3 по-големи добре узрели праскови
400 грама (една голяма кофичка) заквасена сметана
100 грама пълнозърнести бисквити (аз използвам "Мюсли" на "Престиж")
няколко броя бишкоти - 7 или 8; можете да ги замените с още около 100 грама бисквити
около 50 грама краве масло (количеството зависи от бисквитите)
5 равни супени лъжици кристална захар
3-4 лъжици пудра захар
1/2 винена чаша с розе
1/2 пакетче желатин (проверете за какво количество течност е предвидено)

Две от прасковите се обелват и нарязват на тънки резени. Кристалната захар се карамелизира - на умерен огън, за да не загори, отдръпва се от огъня и към нея се добавят прасковите. Връща се на огъня, разбърква се за около минута и се сипва розето. Внимание - карамелът пръска и изгарянето с него е много лошо!!!
Оставя се на много слаб огън за около 20 минути, докато карамелът се разтопи напълно, прасковите омекнат без да се разварят и около 1/3 от течността се изпари.
Бисквитите за единия блат се натрошават до трохи и се разбъркват със студеното масло. От топлината на ръцете то ще омекне, но ако предварително е много меко блатът няма да може да оформи добре. Разстила се на дъното на форма или поднос - с форма горният пласт няма да се разтече надолу, но пък в чиния ще има по-домашен вид.

Сметаната се разбива с пудрата захар - с тел или съвсем за кратко с миксер. Слагайте захарта постепенно, като опитате на вкус. През това време прасковите трябва да се готови. Свалят се от котлона, желатинът се разтваря според упътването и се добавя към още горещите праскови. Не трябва да са нито врящи, нито изстинали!

Над първия бисквитен блат се намазва половината сметана, следва ред бишкоти/бисквити, потопени за кратко в течността от прасковите. Над тях се подреждат тънки резени обелена прясна праскова. Намазва се остатъкът от сметаната и се слага в хладилника заедно с винените праскови. Когато изстинат, но без да се втвърдяват, се подреждат върху сладкиша и останалата течност внимателно се излива върху него. Трябва да преседи в хладилника поне 2-3 часа.

Снимка: Весела Николаева

Няма коментари:

Публикуване на коментар