Търсене в този блог

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Ореховки (Скалички)

Малко неща могат да бъдат толкова лесни и вкусни едновременно като ореховките. Забъркването им е изненадващо просто, съставките - съвсем обикновени, но събрани заедно се превръщат в едни от най-оригиналните дребни сладки. Да не забравяме - освен бързи и лесни, те са и трайни. Освен това рецептата е и полезна - може да сложите кафява вместо бяла захар или изцяло да я замените с естествен подсладител. За орехите и какаото - няма нужда да обясняваме, че са сред храните, едновременно вкусни и много полезни. А за допълнителен разкош - може да добавите в сместа ленено семе. 

И едно отклонение - другото им име е скалички, защото наистина приличат на парченца хрупкави и сладки скали. Обаче нямат нищо общо с еднотипните скалички, които сладкарниците правят от изостанали блатове. 

Приятен апетит! 

Снимка: Весела Николаева

Ореховки (за около 30 бройки, време на приготвяне до 60 минути)

Продукти: 2 чаени чаши едро смлени орехи
1 чаена чаша пудра захар
2 белтъка
2 супени лъжици какао
Щипка канела
2 супени лъжици брашно
1 ванилия

Всички продукти се бъркат с лъжица докато се получи гъста смес. Ако белтъците са по-големи, може да се добави още малко брашно. Сместа се оставя за десет минути в хладилника, през това време фурната се загрява на 180 градуса. С чаени лъжички се оформят купчинки от сместа на малко разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрятата фурна около 15-20 минути, докато се стегнат добре, но в средата са все още леко меки. Изваждат се да престоят няколко часа, а ако са препечени – може да ги затворите в кутия с парче ябълка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар