Търсене в този блог

неделя, 28 юли 2013 г.

Серия Prima на "Вила Юстина"

"Вила Юстина" е от малките, "бутикови" български изби, които се появиха в последните години. Подобно на останалите, и тук казват, че качеството е много по-важно от количеството. Избата е създадена през 2006 г., донякъде като витрина и експериментална площадка за "ТМ Инокс" - предприятие за производство на съоръжения за хранителната и винената индустрия. Собственикът Милко Цветков събира опит и познания за виното години наред, преди да започне да се занимава и с това. От 2008 г. започва засаждането на собствени лозя, а през 2011 г. започва и разширение на избата, което приключи преди година. Серията Prima е от средния ценови сегмент, с цени в онлайн магазина на избата от 13 до 18 лв. По цени вината се нареждат между серията Villa Yustina (в по-ниския сегмент, 9-11 лв.) и Monоgram (над 20 лв.). 

Представените по-долу вина са от новите реколти на избата. 

Sauvignon Blanc, реколта 2012


Много светъл цвят, по-скоро сламено и почти нищо жълто. Усеща се аромат на сено, билки и полъх на слама. Загатнати горски плодове, ванилия и ягоди, диви ягоди. Топло, меко, съвсем леко тръпчиво.

При SB има две разновидности - класическата е френската, при която вината са по-ясно изразени минерални и цветисти. Видовете от Новия свят са с по-лек аромат, повече се усещат зеленина и свежест.

Traminer Prima, реколта 2012



За траминера е важно гроздето да се набере, когато е студено - рано сутрин, късно вечер. Има сладък, бонбонен аромат, летни цветя, рози и почти ухае на парфюм. Цветът е много бледо жълт. В уханието леко се долавя аромат на кашу, вкусът е леко парлив, с нежен и сладникав послевкус.

Cabernet Franc, реколта 2012

 

Полу-прозрачен рубинен цвят. Долавя се аромата на дъбова бъчва, влага, на камъни и влажен пясък, минерални нотки, напомнощи хладна изба. Леко тръпчиво, заоблен вкус, с аромат на къпина и арония. Според технолозите от избата - малина, но по-скоро е по-стипчив плод като касис, арония и къпина.

Pinot Noir, реколта 2011



Първия аромат, който усещам, е лак, прясно лакирано дърво, влажна изба и влага върху камъни. Фурми и сушени плодове, стафиди, халва. Цветът е светъл, полу-прозрачен, като череша. Ароматите на череша на сорта тук са по-скоро вишна, а черешовия се долавя като костилка; мармалад от сини сливи. Отлежало е нови френски бъчви, но това не се усеща силно. Неангажиращо и приятно.